• Bron: De G en E.
  ’Sfeer, maar presteren voorop’
  Ambities BZC ’13 krijgen gestalte door ’Return of the Legend’ Stephan Lesmeister
  Stephan Lesmeister werd op zijn achtste lid van HFC Bloemenkwartier en speelde daar uiteindelijk tot zijn 41ste, waaronder maar liefst 450 (!) wedstrijden voor het eerste elftal. Toen het bestuur van BZC ’13 - ontstaan na een fusie van Bloemenkwartier met De Zebra’s - hem vroeg om Oscar de Wit op te volgen, hoefde Lesmeister (52) niet lang na te denken: in het nieuwe seizoen is hij hoofdtrainer bij zijn oude liefde.
  De bewoners van het Jagerspaadje kunnen wel weer wat positieve energie gebruiken en daar wordt hard aan gewerkt. Zaterdag was het een drukte van belang op het sportpark van BZC ’13. In de morgen stoven tientallen ’kabouters’ onder leiding van enkele enthousiaste trainers over het speciale pupillenveld, later deden de oudere jongens en meisjes dat en betrad ook de nieuwe selectie van de vierdeklasser het trainingsveld.
  Nieuw elan
  Voorzitter Hajo Bertrand is zeer tevreden met de ontwikkelingen bij zijn club. „We zijn al twee seizoenen serieus bezig met het kaboutervoetbal. In een ongedwongen, plezierige sfeer kunnen jongens en meisjes hier kennismaken met het voetbalspel. In het nieuwe seizoen doen er twee nieuwe Jongens Onder 7-teams mee aan de competitie, naast drie andere, oudere teams. Maar het zou ook wel prettig zijn als het vlaggenschip van onze vereniging weer enig aanzien krijgt. Die ambitie geven we ook vorm met de aanstelling van Stephan, een icoon binnen onze vereniging.”
  Op de stropdas
  Lesmeister was een technisch begaafde linkerverdediger, altijd met het nummer zeven op zijn rug. „Ik had nooit gedacht ooit trainer te worden, en zeker niet hier.’’ Lachend: ,,Het is natuurlijk wel eens lekker om een pass voor te doen en de bal op iemand zijn stropdas te leggen, maar dat is niet mijn doel hoor. Ik zal niet zo veel meer meedoen.”
  BZC ’13 wordt zijn eerste klus als hoofdtrainer en eindverantwoordelijke. Ervaring deed hij op als jeugd- en seniorentrainer bij Altius en de laatste drie seizoenen bij het schaduwelftal van Loosdrecht, waarmee hij in de op een na hoogste reserveklasse speelde. „Met Roy Versluis heb ik prima samengewerkt, hij is echt een voetbaldier. Mijn eerste ervaring als trainer met een hoofdtrainer was met Patrick van der Pas bij Altius, die zou ik mijn voorbeeld kunnen noemen.”
  Afstraffing
  Als vanouds is de sfeer bij BZC ’13 erg belangrijk. Gezelligheid staat voorop, maar voor voor de selectie gelden andere regels. Lesmeister: „Ik vind het wel een hele eer om hier in dienst te zijn. Veel mooie reacties gehad, dat streelt toch je ego. Maar: wij wonnen vorig seizoen met Loosdrecht 2 met 8-0 van BZC 1, dat kan niet de bedoeling zijn. Dat moet veranderen. We investeren in een goede sfeer, in een broodje of maaltijd voor de wedstrijd. Maar presteren staat voorop.”
  Luxeproblemen
  „Omdat ik natuurlijk in januari al ben aangesteld en de competitie door de coronacrisis al begin maart stil kwam te liggen, was ik al vroeg bij deze groep en het nieuwe seizoen betrokken. In gesprekken met Oscar werd me duidelijk dat er een aantal al wat oudere spelers liever in het tweede speelt, maar wel in nood beschikbaar is voor het eerste. Het zijn jongens die veel voor de club doen, dus dat moeten we respecteren. Vorig seizoen speelden ze eigenlijk altijd in het eerste. Nu kunnen wij, leider en assistent-trainer Ad Verwoerd en ik, veel ruimer selecteren. We hebben tussen de vijfendertig en veertig spelers tot onze beschikking, een mooie mix van jong en oud. En we hebben Jaap de Swart en Kelvin van der Veen weten te behouden, dat zijn de sterkhouders. Zij zijn toch het aanzien van je selectie en de club. En met Said Akchich (33 jaar, die zijn comeback maakt als speler, red.) hebben we nog meer ervaring binnen de selectie.”